Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
Ruszyła kolejna edycja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018, której celem jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwca 2019.
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Śląski Bank Żywności w Chorzowie [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], którą na terenie Gminy Bieruń jest Bieruńska Fundacja Inicjatyw Gospodarczych, a jej zadaniem jest przekazanie żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Natomiast od 1 października 2018 r. kryterium dochodowe uprawniające do skorzystania z Podprogramu 2018 wyniesie odpowiednio: 1 402 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1056 zł dla osoby w rodzinie.
SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bieruniu wydaje osobom potrzebującym, spełniającym kryteria kwalifikowalności, skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa przekazywana jest za pośrednictwem Bieruńska Fundacja Inicjatyw Gospodarczych w formie paczek żywnościowych.
Paczka żywnościowa składa się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skald zestawu.
Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
- groszek z marchewką 3,60 kg,
- fasola biała 3,60 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
- makaron jajeczny 4,50 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 0,50 kg
- ryż biały 3,00 kg,
- kasza gryczana 1,50 kg,
- herbatniki maślane 0,80 kg,
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,40 kg,
- szynka drobiowa 3,00 kg,
- szynka wieprzowa mielona 2,10 kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
- filet z makreli w oleju 1,70 kg,
- cukier biały 4 kg,
- miód nektarowy wielokwiatowy 0,40 kg,
- olej rzepakowy 4 l;
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,60 kg.
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania towarzyszące to, m.in.:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania te realizowane będą w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani
do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.